Tuesday, 13 September 2011

Dalam usaha mengejar kekayaan dan kemewahan masyarakat sering mengabaikan soal kesihatan. Terangkan cara-cara menjaga kesihatan. (PMR)


Penyakit berjangkit yang kian merebak di negara kita jelas membuktikan rakyat Malaysia tidak menghargai kesihatan diri. Sesungguhnya, kesihatan ialah aset pembangunan diri, keluarga dan negara. Gaya hidup yang kita amalkan sangat mempengaruhi tahap kesihatan. Kita perlu sedar bahawa hidup tanpa penyakit ialah kehidupan yang sangat bermakna.
Amalan pemakanan yang sihat dan seimbang sangat penting untuk menjaga kesihatan. Kita perlu mengamalkan pengambilan makanan berkhasiat yang mengandungi karbohidrat, protein, vitamin dan
mineral. Sayur-sayuran, buah-buahan dan hasil tenusu perlu diutamakan dalam amalan pemakanan harian kita. Sebaliknya, makanan segera seperti Pizza Hut, ayam goreng KFC, burger, ‘hot dog’ dan mi Maggi yang banyak mengandungi bahan kimia dan pengawet perlu dielak. Di samping itu, kebersihan daripada segi penyediaan makanan penting untuk menjamin kesihatan.
Selain itu, senaman perlu dilakukan untuk membina fizikal yang cergas. Semua menyedari hakikat bahawa badan yang cergas membina minda yang cerdas. Sebaik-baiknya, kita perlu memperuntukkan masa sekurang-kurangnya 20 minit setiap hari untuk melakukan aktiviti yang dapat mengeluarkan peluh. Aktiviti fizikal perlu dijadikan budaya hidup seharian supaya kita dapat menikmati kebahagiaan hidup tanpa penyakit bak kata pepatah sediakan payung sebelum hujan.
Pada masa yang sama, rehat dan tidur yang cukup penting untuk menjaga kesihatan. Rehat dan tidur yang cukup mempengaruhi keupayaan dan kecergasan seseorang. Orang yang tidak mempunyai rehat dan tidur yang cukup cepat berasa letih dan mudah jatuh sakit. Justeru, kekuatan tubuh badan dan
kecergasan fizikal setiap individu dalam masyarakat sangat penting untuk meningkatkan produktiviti negara.
Sebagai kesimpulan, kita perlu menghayati maksud cogan kata ‘Mencegah Lebih Baik daripada
Mengubati’ dalam kehidupan seharian kita. Setiap anggota masyarakat harus menjalani pemeriksaan
perubatan sekurang-kurang dua kali setahun untuk mengekalkan kualiti kesihatan kita.

No comments:

Post a Comment